2% mai multa Speranta – Declaratia 230

acs-e-on-speranta-2012-grupa-antrenor-dan-ungurPrevederea 2% din Codul Fiscal (Art. 84 din Legea 571 / 2003) este un mecanism de transparenţă fiscală care vă permite să directionaţi 2% din impozitul pe venit către o organizaţie neguvernamentală (asociaţie sau fundaţie). Astfel, puteţi contribui la soluţionarea problemelor societăţii româneşti, sprijinind acele ONG-uri care se ocupă direct de rezolvarea lor.
IMPORTANT: Redirecţionarea celor 2% din impozitul pe venit către o organizaţie nonprofit NU vi se scade din salariu. Daca nu completaţi declaraţia de redirecţionare, suma aferentă celor 2% din impozitul pe venit va fi virată automat către bugetul de stat. Mai mult, redirecţionarea celor 2% nu reprezintă aceeaşi 2% care sunt viraţi lunar către pensia privată.
Pasul 1. Alegeţi un domeniu şi o organizaţie pe care doriţi să o sprijiniţi.

Pasul 2. Aflaţi datele de contact ale organizaţiei. Aveţi nevoie de urmatoarele informaţii:

Numele organizaţiei:                                     Asociatia LMG
Codul de identificare fiscală (codul fiscal) :    29945037
Contul organizaţiei în format IBAN : RO 81 BTRL 01801205A86088XX

Pasul 3. Completaţi datele pe declaraţia de redirecţionare în funcţie de sursa dvs. de venit:

a) dacă aveţi venituri din salarii:

completaţi Declaraţia 230 (punctele I şi III). Nu vă faceţi probleme dacă nu cunoasteţi suma corespunzătoare a 2% din impozit. Această informaţie va fi completată de către organele fiscale.
b) dacă aveţi venituri din alte surse (cedarea folosinţei bunurilor, drepturi de autor etc):

completaţi Declaraţia 200 (punctele I, II şi III)
Puteţi descărca formularele 200 şi 230 de pe anaf.ro
Prevederea 2% în 2013
La fel ca in anii trecuti, Codul Fiscal pune la dispozitia contribuabililor mecanismul de redirectionare a 2% din impozitul pe venit datorat pentru anul 2012, catre o entitate non profit. Conform Ministerului Finantelor Publice, modalitatea de implementare a prevederii este similara, contribuabilul trebuind sa completeze formularul 230 (pentru veniturile proveniind din salarii) sau 200 (pentru venituri din alte surse) si sa le depuna la administratia financiara de care apartin pana la data de 25 mai.

Lasă un comentariu